//
άρθρο
Blog

Δεν φορολογούνται τα 223,53€ της εναλλακτικής υπηρεσίας

Σύμφωνα με τον νόμο, οι αντιρρησίες συνείδησης που εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία λαμβάνουν παροχή τροφής και στέγης, ή το (υποτίθεται ισοδύναμο) ποσό των 223,53€ μηνιαίως από τον φορέα απασχόλησης.

Είναι εμφανές ότι το ποσό είναι πενιχρό για να καλύψει την τροφή και στέγη ενός ατόμου σήμερα (έχοντας μείνει αμετάβλητο εξάλλου από το 2005), ενώ πλέον αντιπροσωπεύει μόλις το 29% [1] του κατώτατου μισθού. Δυστυχώς για αυτόν τον λόγο όλοι οι φορείς επιλέγουν αυτόν τον τρόπο αποζημίωσης υπηρεσίας.

Τι συμβαίνει όμως με τη φορολόγηση;

Ορισμένοι αντιρρησίες συνείδησης έχουν δει κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης να εμφανίζεται η αποζημίωσή τους ως αμοιβή από μισθωτή εργασία, που σημαίνει ότι θα κληθούν να επιστρέψουν ένα μέρος της ως φόρο ή ότι θα αλλάξει και η φορολογική τους κλίμακα.

Ωστόσο, αυτό είναι λάθος καθώς η αποζημίωση εναλλακτικής υπηρεσίας δεν αποτελεί εισόδημα και απαλλάσσεται από τον φόρο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Εγκύκλιος Δ12A 1085783 ΕΞ 2014 (link) του Υπουργείου Οικονομικών, «Ο εν λόγω μισθός που καταβάλλεται σε αντιρρησίες συνείδησης, λόγω αδυναμίας παροχής τροφής και στέγης από τους φορείς στους οποίους έχουν διατεθεί, δεν αποτελεί εισόδημα, επομένως και δεν φορολογείται, γιατί δεν φέρει τα απαραίτητα γενικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, αφού ούτε αντάλλαγμα παροχής εργασίας ούτε καρπό περιουσιακών στοιχείων αποτελεί, αλλά αποτελεί παροχή για την αντιμετώπιση των αναγκών στέγασης και σίτισης τους που προκύπτουν κατά την εκπλήρωση της εναλλακτικής πολιτικής-κοινωνικής υπηρεσίας τους«.

Τη διόρθωση πρέπει να υποβάλει ο φορέας απασχόλησης, οπότε συνιστούμε σε όσους αντιμετωπίσουν τέτοιο θέμα να απευθυνθούν στο τμήμα μισθοδοσίας του φορέα με αναφορά στην παραπάνω εγκύκλιο, αφού δυστυχώς η άγνοια των φορέων απασχόλησης για τα θέματα της εναλλακτικής υπηρεσίας είναι πολύ συχνή.

[1] Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός είναι 667€ καθαρά με 14 ετήσιες πληρωμές. Σε μηνιαία βάση ισοδυναμεί με 778€ για σύγκριση με την αποζημίωση της εναλλακτικής υπηρεσίας που δεν προβλέπει επιδόματα άδειας και δώρα εορτών.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Ανακοινώσεις!

16/4/2024 – Προστέθηκε λίστα με όλους τους φορείς που υλοποιούν προγράμματα εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας το 2024

8/3/2023 – Προστέθηκε Κάλεσμα αντιρρησιών συνείδησης σε μποϊκοτάζ της «επιτροπής ελέγχου συνείδησης»

11/6/2020 – Δημοσιεύθηκε νέα ηλεκτρονική δ/νση επικοινωνίας enallaktikiypiresia@yahoo.com

10+1 λογοι που δεν παω στρατο

Ντοκιμαντερ

Στατιστικα

  • 89.342 επισκέψεις