//
Συχνές ερωτήσεις

Μέσα από αυτή την ενότητα θα μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν την αντίρρηση συνείδησης & την εναλλακτική υπηρεσία.

  1. Γενικά
    1. Είμαι νόμιμος αν επιλέξω να κάνω εναλλακτική υπηρεσία;
    2. Πώς θα με αντιμετωπίζουν οι άλλοι εργαζόμενοι στον φορέα που θα κάνω εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία;
    3. Με το που τελειώσω την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία και πάρω χαρτί απόλυσης, θα έχω επιπτώσεις στη ζωή μου; Μπορώ να επιστρέψω στη θέση εργασίας που είχα;
    4. Πόσα άτομα κάνουν αίτηση για εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία για ιδεολογικούς λόγους;
  2. Αναγνώριση
    1. Έκανα αίτηση αλλά απορρίφθηκε. Τι μπορώ να κάνω;
  3. Ειδικές περιπτώσεις
    1. Στο στρατό θα δικαιούμουν μειωμένη θητεία. Τι ισχύει για την εναλλακτική υπηρεσία;
    2. Είμαι πάνω από 33 ετών. Μπορώ να υπηρετήσω λιγότερο και να εξαγοράσω το υπόλοιπο της εναλλακτικής υπηρεσίας;
    3. Έχω ήδη πάει στρατό (στο παρελθόν) για κάποιες μέρες. Μπορώ να κάνω εναλλακτική υπηρεσία;
  4. Κατά την υπηρεσία / Δικαιώματα
    1. Σε ποιον φορέα θα κάνω την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία;
    2. Δικαιούμαι κάλυψη κάποιων δαπανών κίνησης; Και αν ναι, με ποιές διαδικασίες;
    3. Πόσο θα εργάζομαι;
    4. Θα πληρώνομαι;
    5. Δικαιούμαι επιπλέον άδειες;
    6. Δικαιούμαι ασφάλιση;
    7. Ο φορέας δεν μου παρέχει κατάλληλη στέγη ή τροφή. Τι μπορώ να κάνω;
    8. Τα 223,53 ευρώ φορολογούνται;
    9. Δικαιούμαι να συμμετέχω σε απεργία;
    10. Έχω το δικαίωμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να εκπληρώσω το υπόλοιπο της εναλλακτικής μου υπηρεσίας σε έναν φορέα που είναι πιο κοντά στο σπίτι μου;
    11. Αναγνωρίστηκα ως αντιρρησίας συνείδησης, αλλά τώρα χρειάζεται για κάποιο λόγο να πάρω αναβολή. Τι δυνατότητες έχω;

Γενικά

Είμαι νόμιμος αν επιλέξω να κάνω εναλλακτική υπηρεσία;

Ναι η εναλλακτική υπηρεσία είναι νόμιμη και ισότιμη της στρατιωτικής θητείας. Καθιερώθηκε με νόμο το 1997 και άρχισε να ισχύει το 1998. Έκτοτε έχει τροποποιηθεί ο νόμος αρκετές φορές. Τελευταία τροποποίηση έγινε τον Μάιο του 2019. Όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία λαμβάνουν αντίστοιχο απολυτήριο με όσους υπηρετούν στο στρατό.

Πώς θα με αντιμετωπίζουν οι άλλοι εργαζόμενοι στον φορέα που θα κάνω εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία;

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις με αντιρρησίες η συμπεριφορά των συναδέλφων είναι συνήθως πολύ καλή. Αντιρρησίες συνείδησης για θρησκευτικούς λόγους αντιμετώπισαν κατά το παρελθόν άσχημες συμπεριφορές για τις οποίες προσέφυγαν και δικαιώθηκαν.  Επειδή όμως κολλημένοι κυκλοφορούν ανάμεσα μας η απάντηση στην ερώτηση «και εγώ μαλάκας είμαι που πήγα» είναι «εάν έτσι νιώθεις τότε πρέπει να το ψάξεις με τον εαυτό σου».

Με το που τελειώσω την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία και πάρω χαρτί απόλυσης, θα έχω επιπτώσεις στη ζωή μου; Μπορώ να επιστρέψω στη θέση εργασίας που είχα;

Καμία επίπτωση στη ζωή σου. Το απολυτήριο είναι αντίστοιχο. Απλώς δεν θα έχεις ιστορίες από το στρατό να λες 🙂 θα έχεις περάσει 15 μήνες όμως σαν φοιτητής με την πολιτική ζωή που είχες και πριν σε καλέσουν. Μετά την εκπλήρωση της εναλλακτικής υπηρεσίας δικαιούσαι να επιστρέψεις στη θέση εργασίας στην οποία βρισκόσουν πριν φύγεις για εναλλακτική (ν. 3421/2005, άρ. 69, όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 9 του άρθρου 23 του ν. 4609/2019).

Πόσα άτομα κάνουν αίτηση για εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία για ιδεολογικούς λόγους;

Μέχρι και το 2010, έκαναν κάθε χρόνο αίτηση για εναλλακτική, για ιδεολογικούς λόγους, 3-4 άτομα, ενώ έκτοτε κυμαίνονται στα 10-20 άτομα.
Τα τελευταία αναλυτικά στοιχεία που διαθέτουμε είναι για τα έτη 2007-2022 (δείτε εδώ).

Αναγνώριση

Έκανα αίτηση αλλά απορρίφθηκε. Τι μπορώ να κάνω;

Μπορείς να υποβάλεις τη λεγόμενη «αίτηση θεραπείας» προς τον Υπουργό, για να αλλάξει την απόφασή του, ή ακόμα και να προσφύγεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση έλα άμεσα σε επικοινωνία με άλλους αντιρρησίες συνείδησης, ή με αυτό εδώ το ιστολόγιο, ή με τον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης, για να σε βοηθήσουν. Εφόσον υποβάλεις αίτηση θεραπείας, αναστέλλεται αυτόματα η απόρριψη άρα και οποιαδήποτε πρόσκληση σου έρθει για κατάταξη στο στρατό, μέχρι να εξετασθεί η αίτηση θεραπείας. (βλ. ν. 3421/2005, άρθρο 66, παρ. 6, η οποία προστέθηκε με την παρ. 7, του άρθρου 23, του ν. 4609/2019). Εφόσον κάνεις προσφυγή στο ΣτΕ, θα πρέπει να κάνεις παράλληλα και αίτηση αναστολής.

Ειδικές περιπτώσεις

Στο στρατό θα δικαιούμουν μειωμένη θητεία. Τι ισχύει για την εναλλακτική υπηρεσία;

Η διάρκεια που θα υπηρετήσεις μειώνεται και για την εναλλακτική υπηρεσία με την εξής αντιστοίχιση: 12 μήνες εναλλακτικής υπηρεσίας αν θα υπηρετούσες μειωμένη εννεάμηνη στον στρατό, ή 9 μήνες αν θα υπηρετούσες εξάμηνη, ή 5 μήνες αν θα υπηρετούσες τρίμηνη.

Η διαδικασία είναι ανάλογη με αυτήν που ακολουθούν οι οπλίτες θητείας και μπορείς να την κάνεις οποιαδήποτε στιγμή αφού ξεκινήσει η εναλλακτική υπηρεσία σου με ηλεκτρονική αίτηση στο stratologia.gr έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες δικαιούχων, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία συμβουλέψου το σχετικό πληροφοριακό έντυπο της Στρατολογίας εδώ.

Είμαι πάνω από 33 ετών. Μπορώ να υπηρετήσω λιγότερο και να εξαγοράσω το υπόλοιπο της εναλλακτικής υπηρεσίας;

Ναι, μπορείς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 3883/2010, άρ. 79, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 22 του ν. 4609/2019), θα πρέπει να κάνεις 20 μέρες εναλλακτικής υπηρεσίας και το υπόλοιπο να το εξαγοράσεις προς 810 ευρώ κάθε μήνα. Κατέβασε και διάβασε το ΦΕΚ 517/5-4-11, τ. Β. που αναφέρεται αναλυτικά στον ελάχιστο χρόνο εναλλακτικής υπηρεσίας που απαιτείται να εκπληρώσεις, στο ποσό εξαγοράς, στις προθεσμίες υποβολής του σχετικού αιτήματος, καθώς και στη διαδικασία εξαγοράς, (προσοχή: αναφέρεται σε προηγούμενη περίοδο, έχει επικαιροποιηθεί με βάση τη νέα υπουργική απόφαση, βλ. παρ. 4)

Έχω ήδη πάει στρατό (στο παρελθόν) για κάποιες μέρες. Μπορώ να κάνω εναλλακτική υπηρεσία;

Ναι μπορείς! σύμφωνα με το νόμο 3883/2010 αντικαθίσταται στο άρθρο 59 η υποπαράγραφος α΄ της παραγράφου 3 του νόμου 3421/2005 (υποπαράγραφος η οποία ορίζει ποιοι δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν εναλλακτική) ως εξής: «α. Όσοι έχουν υπηρετήσει ενόπλως για οσοδήποτε χρονικό διάστημα στις ελληνικές ή ξένες Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας, μετά τον ενστερνισμό των πεποιθήσεων που τους εμποδίζουν στην εκπλήρωση ένοπλης στρατιωτικής υποχρέωσης για λόγους συνείδησης». Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν έχεις υπηρετήσει στο στρατό, όταν καταθέτεις τα δικαιολογητικά σου μαζί με την άρνηση στράτευσης, αναφέρεις σε υπεύθυνη δήλωση πως δεν έχεις υπηρετήσει ενόπλως για οσοδήποτε χρονικό διάστημα στις ελληνικές ή ξένες Ενοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας, μετά τον ενστερνισμό των πεποιθήσεων που σε εμποδίζουν στην εκπλήρωση ένοπλης στρατιωτικής υποχρέωσης για λόγους συνείδησης.

Κατά την υπηρεσία / Δικαιώματα

Σε ποιον φορέα θα κάνω την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία;

Κάθε Σεπτέμβριο το υπουργείο ζητά από τους φορείς του δημοσίου να κάνουν αίτηση σε περίπτωση που θέλουν να απασχολήσουν αντιρρησίες. (Στο παρελθόν είχαμε εντοπίσει κάποιους φορείς που αναφέρονται εδώ). Δυστυχώς ο εκδικητικός χαρακτήρας του νόμου δεν επιτρέπει να υπηρετήσεις στην περιφέρεια του τόπου κατοικίας σου (ν. 3421/2005, άρθρο 61, παρ. 1, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 παρ. 9 του ν. 4361/2016, ΦΕΚ Α 10/1.2.2016). Γενικά, συνηθίζεται κατά προτίμηση να τοποθετούνται αντιρρησίες συνείδησης σε φορείς υγείας και πρόνοιας.

Δικαιούμαι κάλυψη κάποιων δαπανών κίνησης; Και αν ναι, με ποιές διαδικασίες;

Ναι, εφαρμόζονται ανάλογα με αυτά που ισχύουν και για τους φαντάρους. Άρα δικαιούσαι δωρεάν μετακίνηση από τον τόπο διαμονής προς τον φορέα και αντίστροφα (μία φορά δηλαδή για την παρουσίαση και μία μετά την απόλυση), και γενικά «για κάθε κίνηση για κατάταξη ή επανακατάταξη, και για κάθε απόλυση, προσωρινή ή οριστική» (βλ. ΦΕΚ Β’ 2699/2-7-2019, άρθρο 2, παρ. 9). Καλύπτονται όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην αεροπορικών. Προσοχή, μην βγάλεις μόνος εισιτήρια, δεν μπορούν να καλυφθούν εκ των υστέρων.

Για κάθε μετακίνηση θα χρειαστεί να έχεις τη λεγόμενη Κατάσταση Επιβίβασης (ΚΕ), την οποία εκδίδεις από τα κατά τόπο Φρουραρχεία. Προτείνεται να πας στο Φρουραρχείο έχοντας μαζί σου 1) εκτυπωμένη την υπουργική απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκες (ζήτα την από τη Στρατολογική Υπηρεσία αν δεν την έχεις λάβει), και 2) εκτυπωμένο το παραπάνω ΦΕΚ που ορίζει την κάλυψη δαπανών κίνησης και για αντιρρησίες συνείδησης (σημείωσε το άρθρο 2, παρ. 9). Επειδή αυτό ξεκίνησε να ισχύει από το 2019, έχε υπ’ όψιν ότι οι υπάλληλοι στα Φρουραρχεία πιθανόν να μην το γνωρίζουν ή να μην έχουν καν ακουστά την εναλλακτική υπηρεσία, οπότε να είσαι προετοιμασμένος να εξηγήσεις τι ισχύει και τι δικαιούσαι και να δεχθείς ίσως περίεργα βλέμματα και ερωτήσεις.Κατά την πρώτη μετακίνηση προς τον φορέα απευθύνεσαι στο Φρουραρχείο του τόπου διαμονής σου, ενώ, κατά την απόλυση, σε αυτό της περιοχής του φορέα (λίστα Φρουραρχείων εδώ, τελευταία ενημέρωση 2021). Μπορείς να επισκεφθείς το Φρουραρχείο μέχρι 2 μήνες πριν (οι ΚΕ έχουν δίμηνη ισχύ) εφόσον έχεις τα δικαιολογητικά, συνήθως όμως γίνεται 2-3 εβδομάδες πριν τη μετακίνηση. Θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου αστυνομική ταυτότητα. Προτείνεται να καλέσεις στο Φρουραρχείο κάποιες μέρες πριν για να μάθεις πώς θα πας και τι μέρες/ώρες είναι διαθέσιμες για έκδοση Κατάστασης Επιβίβασης.Στη συνέχεια επισκέπτεσαι έγκαιρα τα εκδοτήρια του συγκοινωνιακού μέσου και δίνεις την Κατάσταση Επιβίβασης ώστε να σου εκδώσουν το εισιτήριο.

Σχετική νομοθεσία:
– ν. 3421/2005, άρθρο 68, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 23, παρ. 8, του ν. 4609/2019.
– ΥΑ Φ.429.1/5/150045/Σ.11 (ΦΕΚ Β’ 34/04-01-2006), άρθρο 32, παρ. 1, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 2, παρ. 9, της ΥΑ Φ.429.1/42/217818/Σ.4199 (ΦΕΚ Β’ 2699/2-7-2019).
– ΥΑ Φ.800/23/88906/Σ.15217 (ΦΕΚ Β’ 6003/20-12-2021)

Πόσο θα εργάζομαι;

Θα εργάζεσαι όσο και οι συνάδελφοι σου στο φορέα που θα σε στείλουν. Κανονικό ωράριο δημοσίων υπηρεσιών. Για οποιαδήποτε καταπάτηση του ωραρίου σου υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. Εννοείται πως τα Σαββατοκύριακα είσαι ελεύθερος, όπως και τις ημέρες των αργιών. Σε κάθε περίπτωση αντιρρησίες που εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία και των οποίων το ωράριο καταπατάται πρέπει να το καταγγέλλουν.

Θα πληρώνομαι;

Μόνο σε περίπτωση που ο φορέας δεν σου παρέχει τροφή και στέγη. Σε αυτήν την περίπτωση η μηνιαία αποζημίωση είναι 223,53 ευρώ.

Δικαιούμαι επιπλέον άδειες;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 3421/2005, άρ. 64, παρ. 2, περίπτωση ε΄, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 5, του άρθρου 23 του νόμου 4609/2019), δικαιούσαι δυο (2) ημέρες άδειας το μήνα (τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις με οποιο τρόπο θέλεις) καθώς και γονική άδεια πέντε (5) ημερών για κάθε τέκνο που βρίσκεται εν ζωή. Ωστόσο, είναι προφανές ότι δικαιούσαι επίσης αναρρωτικές άδειες εφόσον, «χτύπα ξύλο», ασθενήσεις και άρα κι άλλες αντίστοιχες πρόσθετες κατηγορίες αδειών. Σύμφωνα με τον ν. 3421/2005, άρθρο 64, αναριθμημένη (από το ν. 3883/2010, άρθρο 78) παράγραφος 2 (πρώην παράγραφος 3), εδάφιο γ, οι αντιρρησίες: «γ. Δεν καλύπτουν οργανικές θέσεις του φορέα στον οποίο διατίθενται, εξομοιώνονται όμως με τους υπαλλήλους του φορέα αυτού σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη και γενικά τη διοικητική μέριμνα.«

Δικαιούμαι ασφάλιση;

Με το νόμο 2747/1999, (ΦΕΚ 226/27-10-1999, τ. Α΄), άρθρο 8 παράγραφος 2, ορίστηκε ότι: «Οι αντιρρησίες συνείδησης, που εκπληρώνουν την εναλλακτική πολιτική κοινωνική τους υπηρεσία σε φορείς της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 2510/1997, ασφαλίζονται για παροχές ασθένειας σε είδος στον ασφαλιστικό φορέα που ασφαλίζεται και το λοιπό προσωπικό της υπηρεσίας που υπηρετούν. Για την ασφάλισή τους ο εργοδότης υποχρεούται στην καταβολή της προβλεπόμενης για τον κλάδο ασθένειας εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, υπολογιζόμενης επί του εκάστοτε τεκμαρτού ημερομισθίου της 6ης ασφαλιστικής κλάσης του Ι.Κ.Α.»

Ο φορέας δεν μου παρέχει κατάλληλη στέγη ή τροφή. Τι μπορώ να κάνω;

Μπορείς να διεκδικήσεις να λαμβάνεις το ποσό των 223,53 ευρώ το μήνα και να μένεις/τρως έξω. Μετά και από αναφορά αντιρρησιών και διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε εγκύκλιο όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες σχετικές προϋποθέσεις ενδιαίτησης και στέγασης [π.χ. η τροφή να περιλαμβάνει 3 γεύματα την ημέρα, και η στέγη να περιλαμβάνει δωμάτιο σε καλή κατάσταση, πληρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ. θέρμανση τον χειμώνα και κλιματισμό το καλοκαίρι, εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής και χώρο φύλαξης ατομικών ειδών, σε περίπτωση κοινής χρήσης εγκαταστάσεων)]. Σύμφωνα με τα παραπάνω, αν η σίτιση και η στέγαση δεν είναι οι κατάλληλες, οι αντιρρησίες μπορούν να διεκδικήσουν να τους καταβάλλεται το ποσό, προσφεύγοντας στον ΣτΠ ή ακόμα και δικαστικά.

Τα 223,53 ευρώ φορολογούνται;

Όχι, η αποζημίωση εναλλακτικής υπηρεσίας δεν αποτελεί εισόδημα και άρα απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, σύμφωνα και με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών. Αν εμφανίζεται στη φόρμα της φορολογικής σου δήλωσης ως φορολογητέα, σημαίνει ότι έχει κάνει σφάλμα ο φορέας απασχόλησης και θα πρέπει να υποβάλει διόρθωση.

Δικαιούμαι να συμμετέχω σε απεργία;

Ναι, δικαιούσαι να συμμετέχεις σε απεργίες, αλλά προστίθενται αντίστοιχες ημέρες στο τέλος. Σε καμία περίπτωση μην δεχτείς να χρησιμοποιηθείς ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Κάθε ημέρα απεργίας κατά την οποία εμείς οι αντιρρησίες συνείδησης δεν εργαζόμαστε την εκπληρώνουμε στο τέλος (Ν. 3421/2005, άρθρο 64, παρ. 9, η οποία προστέθηκε  με το άρθρο 78 εδ. ιγ’ ν. 3883/2010, ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.), ωστόσο, σε αντίθεση με τους κανονικούς υπαλλήλους, σε εμάς (εάν και εφόσον παίρνουμε τον «μισθό» των 223,53 ευρώ το μήνα αντί για στέγη και τροφή), δεν παρακρατείται το ημερομίσθιο της ημέρας της απεργίας.

Έχω το δικαίωμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να εκπληρώσω το υπόλοιπο της εναλλακτικής μου υπηρεσίας σε έναν φορέα που είναι πιο κοντά στο σπίτι μου;

Ναι μπορείς, με αίτηση σου, να ζητήσεις και να μεταφερθείς σε φορέα πιο κοντά στον τόπο κατοικίας σου αφού υπηρετήσεις κάποιο χρονικό διάστημα στο φορέα που σε έστειλαν αρχικά (5 μήνες). Με το που συμπληρώσεις 5 μήνες εναλλακτικής υπηρεσίας στέλνεις μια επιστολή (συστημένη, όχι με courier γιατί δεν παραλαμβάνουν από courier) αναφέροντας τους λόγους που επιθυμείς να μεταφερθείς σε φορέα κοντινότερο στον τόπο διαμονής σου (μπορείς να επικαλεστείς οικονομικούς, οικογενειακούς ή κοινωνικούς λόγους).
Και σε περίπου 1 μήνα συνήθως σου έρχεται η μετάθεση (πρέπει να υπογράψει ο εκάστοτε υπουργός άμυνας). Η διεύθυνση αποστολής της επιστολής σου είναι:

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
Διεύθυνση Στρατολογίας
Μεσογείων 227-231, Χολαργός Τ.Κ. 15451 – Ελλάδα

Στην επιστολή να αναφέρεις αναλυτικά τα προσωπικά σου στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, αριθμό στρατιωτικού μητρώου ή ΑΔΤ) για να μπορέσουν να εξακριβώσουν ποιος είσαι. Μπορείς να τους πάρεις και τηλέφωνο 3-4 μέρες μετά την αποστολή της επιστολής, για να επιβεβαιώσεις ότι την παρέλαβαν.

Αναγνωρίστηκα ως αντιρρησίας συνείδησης, αλλά τώρα χρειάζεται για κάποιο λόγο να πάρω αναβολή. Τι δυνατότητες έχω;

Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες αναβολής μετά την αναγνώριση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις (όχι όλες) όταν θα λήξει θα χρειαστεί να ξαναπεράσεις τη διαδικασία εξέτασης από την αρχή (βλ. παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 4609/2019 που τροποποίησε την παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 3421/2005).

Συζήτηση

97 σκέψεις σχετικά με το “Συχνές ερωτήσεις

  1. Δηλαδη τα 225 ευρω τα παιρνω μονο αν ο φορεας δεν μου δεινει στεγη και τροφη;
    Νομιζα οτι ηταν μισθος
    Και οταν λετε οτι θα μου παρεχουν τροφη εννοειτε πως θα παιρνω κουπονια σιτισης η θα τρωω σε λεσχη οπως τους φοιτητες(εαν υπαρχει λεσχη)
    Το ρευμα και το νερο πως θα το πληρωνω αν δεν παιρνω αυτα τα 225 ευρω;

    Posted by panagiotis | 30 Αυγούστου, 2011, 12:58 μμ
    • Αν δεν παίρνεις τα χρήματα σημαίνει οτι σου παρέχουν τα πάντα. δωμάτιο πληρωμένο και τροφή. αν παίρνεις τα χρήματα σημαίνει πως νοικιάζεις και οτιδήποτε εξτρά το πληρώνεις εσύ.

      Posted by aniko021 | 13 Σεπτεμβρίου, 2011, 9:37 πμ
      • ΟΚ..
        Αν νοικιαζω πληρωνω εγω πληρωνω εγω λογαριασμους
        Αν μου παρεχει ο φορεας στεγη πληρωνουν αυτοι;
        Και επισης θελω να ρωτησω με την οικονομικη κατασταση που υπαρχει τι πιθανοτητες υπαρχουν να μου πουν οτι ο φορεας δεν με καλυβει
        γιατι με 223 ευρω τον μηνα κανεις δεν τα βγαζει περα
        και δεν υπαρχουν χρηματα για να με καλυψει η οικογενεια μου

        Posted by Παναγιωτης | 19 Σεπτεμβρίου, 2011, 6:30 μμ
      • Παναγιώτη,

        Στην περίπτωση που ο φορέας σου καλύπτει τροφή και στέγη (δηλαδή να σου παραχωρήσουν χώρο εντός του κτιρίου της υπηρεσίας που κάνεις την εναλλακτική σου υπηρεσία), αυτό σημαίνει ότι πληρώνουν και τους λογαριασμούς ΔΕΗ / ΟΤΕ κλπ.

        Διαφορετικά σου δίνουν κάθε μήνα 223 Ευρώ για να περάσεις. Παρόλο την οικονομική κρίση δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποιο θέμα σχετικά με την πληρωμή των παραπάνω χρημάτων. Τα παίρνουν όλοι οι αντιρρησίες κανονικά!

        Posted by enalaktiki_ | 20 Σεπτεμβρίου, 2011, 2:09 μμ
  2. κανένα νέο έχουμε ρε παιδιά? αν έχει αλλάξει κάτι στην εναλλακτική?

    Posted by Stephan | 13 Ιανουαρίου, 2012, 1:54 μμ
  3. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 7 ΜΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΦΟΡΕΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ. ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ? ΕΣΥ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΟΛΗ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΣ?

    Posted by thomas apostolidis | 3 Απριλίου, 2012, 10:33 πμ
    • Θωμά καλησπέρα,

      Με το που συμπληρώσεις 7 μήνες εναλλακτικής θητείας στέλνεις μια επιστολή (συστημένη, όχι με courier γιατί δεν παραλαμβάνουν από courier) αναφέροντας τους λόγους που επιθυμείς να μεταφερθείς σε φορέα κοντινότερο στον τόπο διαμονής σου (μπορείς να επικαλεστείς οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους).
      Και σε περίπου 1 μήνα συνήθως σου έρχεται η μετάθεση (πρέπει να υπογράψει ο εκάστοτε υπουργός άμυνας).

      Η διεύθυνση αποστολής της επιστολής σου είναι:
      Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
      Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
      Διεύθυνση Στρατολογίας
      Μεσογείων 227-231, Χολαργός Τ.Κ. 15451 – Ελλάδα

      Στην επιστολή να αναφέρεις αναλυτικά τα προσωπικά σου στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, αριθμό στρατιωτικού μητρώου ή ΑΔΤ) για να μπορέσουν να εξακριβώσουν ποιος είσαι.

      Μπορείς να τους πάρεις και τηλέφωνο 3-4 μέρες μετά την αποστολή της επιστολής, για να επιβεβαιώσεις ότι την παρέλαβαν.

      Στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

      Ούτε μια ώρα στον στρατό!

      Posted by emortel | 7 Ιουλίου, 2012, 4:05 μμ
  4. Καλησπέρα.

    Ξέρει κανείς αν κάποιος που πρόκειται να υπηρετήση στο ναυτικό που είναι δώδεκα μήνες πόσο καιρό κάνει εναλλακτική θητεία?

    Posted by John | 27 Σεπτεμβρίου, 2012, 2:00 πμ
    • Εφόσον η θητεία του ναυτικού είναι 12 μήνες, η εναλλακτική θητεία είναι 15 μήνες. Αυτά σύμφωνα πάντα με την νομοθεσία.

      Posted by Stephan | 2 Οκτωβρίου, 2012, 12:13 μμ
      • γεια χαρά,

        η εναλλακτική είναι 15 μήνες ανεξάρτητα με το που θα παρουσιαστείς γιατί έχει ως αφετηρία το 12μηνο. Δηλαδή 12 + 3 μήνες = 15.

        Posted by Angelos | 2 Οκτωβρίου, 2012, 1:18 μμ
      • Εντάξει, σε ευχαριστώ!

        Σκέφτομαι και εγώ να κάνω εναλλακτική θητεία γιατί η ιδεολογία μου δεν συμφωνεί με τον στρατό. Θα το σκεφτώ μέχρι να μου έρθει το χαρτί.

        Να κάνω μια λίγο άσχετη ερώτηση? Εγώ έχω μακρύ μαλλί εδώ και πολλά χρόνια και σκοπεύω να το κρατήσω περισσότερα, θα χρειαστεί να το κόψω ακόμα και αν κάνω εναλλακτική θητεία?

        Posted by John | 8 Οκτωβρίου, 2012, 4:16 μμ
  5. Kανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν μπορεί κανείς να σου επιβάλει πώς θά ντύνεσαι. Δεν έχεις επιλέξει εσύ να εργαστείς εκεί, αλλά το κράτος σε στέλνει για ένα συγκεκριμένο λόγο, να εκπληρώσεις την εναλλακτική θητεία. Ότι χρειαστείς είμαστε στην διαθεσή σου. Ρίξε μια ματιά εδώ να δείς τι παίζει με την εναλλακτική για να έχεις μια ιδέα. Καλημέρα!

    Posted by STEPHAN | 9 Οκτωβρίου, 2012, 9:51 πμ
  6. Έχω πάρει 2 αναβολές για ψυχολογικούς λόγους και τώρα πάω ή για απαλλαγή ή για εναλλακτική, δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Ξέρετε αν οι 2 αναβολές μου δημιουργούν κανένα κώλυμα στην εναλλακτική θητεία;

    Posted by alex | 30 Οκτωβρίου, 2012, 5:56 μμ
  7. Άλλη μια ερώτηση. Με τίποτα δεν προλαβαίνω να συγκεντρώσω όλα όσα απαιτούνται για εναλλακτική θητεία μέχρι την ημ/νία κατάταξής μου. Εάν πάρω απαλλαγή για ψυχολογικούς λόγους, μπορώ κάποια στιγμή να ζητήσω επανεξέταση και αν βρεθώ ικανός να ζητήσω εναλλακτική θητεία;

    Posted by alex | 1 Νοεμβρίου, 2012, 1:07 μμ
  8. Χαίρετε,
    Πριν 2 βδομάδες επιλέχθηκα για εναλλακτική θητεία στο Κέντρο Αποθεραπείας και Φυσικής Αποκατάστασης Αιγίου.
    Η στρατολογία κατηγορηματικά δηλώνει ότι δεν παρέχει καμιά πληροφορία πάνω στη θητεία (διαμονή, τι χρειάζεται να έχω μαζι μου κλπ) και παραπέμπει στο κέντρο. Αλλά δεν έχει κανένα τηλέφωνο να μου δώσει. Μάλιστα θεώρησαν εξωγήινη την ερώτησή μου. Βρήκα στο ιντερνετ τηλέφωνα του κέντρου αλλά δεν απαντούν εδώ και μέρες. Τι κάνω για να μην πάω απροετοίμαστος; Έχει πάει κανείς στο ίδιο κέντρο;
    Εχαριστώ

    Posted by Antonis Lelis | 13 Νοεμβρίου, 2012, 9:46 μμ
  9. Καλησπέρα και καλή χρονιά! Πρόκειται να καταθέσω τα χαρτιά για εναλλακτική θητεία σε μια εβδομάδα περίπου. Τι γίνεται στην περίπτωση που με απορρίψουν απο την επιτροπή ελέγχου συνείδησης? Μπαίνω με την επόμενη ΕΣΣΟ? αυτό που διάβασα εδώ http://www.antirrisies.gr/sites/antirrisies.gr/files/2012_Leaflet_COs.pdf με μπέρδεψε λίγο

    Η Διεθνής Αμνηστία ζητά άμεσες
    τροποποιήσεις, ώστε:

    Η διαχείριση της εναλλακτικής υπηρεσίας,
    συμπεριλαμβανομένων της εξέτασης των αιτήσεων
    και κάθε πιθανής επακόλουθης δικαστικής
    εξέλιξης, να υπάγεται εξ’ ολοκλήρου σε μη
    στρατιωτικές αρχές και όχι στο Υπουργείο Εθνικής
    Άμυνας, όπου υπάγεται τώρα. Επί του παρόντος, ο
    Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφασίζει για τις
    αιτήσεις (μετά από γνωμοδότηση ειδικής
    πενταμελούς επιτροπής με δύο στρατιωτικά μέλη)
    και οι αντιρρησίες συνείδησης που απορρίπτονται ή
    εκπίπτουν αφού αναγνωριστούν δικάζονται από
    στρατοδικεία παρόλο που είναι πολίτες.

    Posted by Γιώργος Ν | 4 Ιανουαρίου, 2013, 8:07 μμ
  10. Καλησπέρα Γιώργο. Στην περίπτωση που απορριφθείς από την επιτροπή ναι κατατάσσεσαι στην επόμενη ΕΣΣΟ εκτός αν θές να το κυνηγήσεις το θέμα και να το πας το θέμα στο συμβούλιο της επικρατείας όπου επανεξετάζεται το αίτημα. Ότι πληρόφορία χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου.

    Posted by STEPHAN | 7 Ιανουαρίου, 2013, 10:19 μμ
  11. Που κατάντησαν την Ελλάδα………………

    Posted by Stamos Konstantinos | 2 Αυγούστου, 2013, 10:41 μμ
  12. Γεια σας,
    Έχω είδη συμπληρώσει ένα μήνα κανονικής θητείας στο στρατό. Μου χρέωσαν κανονικά όπλο. Ωστόσο επιθυμώ να κάνω εναλλακτική θητεία. Είναι εφικτό ή είναι πλέον αργά; Είμαι από την Κύπρο και κάνω την θητεία μου στην Κύπρο και δεν γνωρίζω τι μπορώ να κάνω και που μπορώ να απευθυνθώ αν γνωρίζετε σας παρακαλώ βοηθήστε με….

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    Posted by Yiannis | 15 Αυγούστου, 2013, 12:17 πμ
  13. Στην ερώτηση για τη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας γράφετε «Για όσους θα υπηρετούσαν 6 μήνες η διάρκεια της εναλλακτικής είναι 6 μήνες». Είναι σίγουρα ακριβές αυτό; Δηλαδή αν η «κανονική» υπηρεσία είναι 6 μήνες στην εναλλακτική δεν υπάρχει καμία προσαύξηση;

    Posted by Nikolas | 5 Δεκεμβρίου, 2013, 6:38 μμ
    • Ευχαριστούμε για την επισήμανση. Διορθώθηκε. Το σωστό είναι “Για όσους θα υπηρετούσαν 6 μήνες η διάρκεια της εναλλακτικής είναι 9 μήνες”.

      Posted by F. | 23 Ιανουαρίου, 2014, 8:01 μμ
  14. Ευγε για τη σελιδα σας. Θελω να ρωτησω κατι που δεν καταλαβαινω πως δε το εχει ρωτησει καποιος αλλος. Πως ειναι δυνατον να επιζησεις με €225; Μπορει ο δημος να μην εχει ασυλο για αστεγους. Διαβασα οτι καποιος αντιρρησιας εκανε δυο δουλειες αλλα πλεον αυτο λογο της ανεργιας ειναι απιθανο.

    Posted by Γεωργος | 21 Δεκεμβρίου, 2013, 2:15 μμ
  15. Στο τέλος του κειμένου αναφέρεται ότι το 2012 έκαναν αίτηση τουλάχιστον 15 άτομα, έχετε γνώση πόσα πέρασαν την περιβόητη επιτροπή; Αύριο καταθέτω αίτηση κι εγώ και έχω την αίσθηση του μάταιου και πως κόβεται το 99% των αντιρρησιών συνείδησης για πολιτικούς λόγους…

    Posted by OzMa13 (@OzMa13) | 6 Μαρτίου, 2014, 1:05 πμ
    • Αγαπητέ OzMa13,
      Χαιρόμαστε για την απόφασή σου! Δεν πρέπει να έχεις καθόλου την αίσθηση του μάταιου! Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων 2-3 ετών, το ποσοστό που «περνάει» είναι γύρω στο 60%, με βάση τα στοιχεία που έχουμε! Προχώρα με την αίτηση και έλα σε επικοινωνία μαζί μας όταν είναι να περάσεις από την επιτροπή για την κατάλληλη προετοιμασία (στην ουσία να δούμε μαζί και να κάνουμε μια προσομοίωση της διαδικασίας ώστε να ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις!). Αν έχεις κιόλας επιχειρήματα και μπορείς να υποστηρίξεις την άποψή σου, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα! Παραμένουμε στη διάθεσή σου. Ούτε μια ώρα στο στρατό! Όμορφα, πολιτικά και δημόσια!

      Posted by emortel | 6 Μαρτίου, 2014, 3:36 πμ
  16. Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση πάνω στο θέμα.
    Μια ερώτηση θέλω να κάνω, πόσο καιρό πρίν την έναρξη της εναλλακτικής θητείας πρέπει να καταθέσω τα χαρτιά μου?

    Posted by KouFa Pm. | 15 Μαΐου, 2014, 1:10 μμ
    • Καλησπέρα,
      Μπορείς να τα καταθέσεις έως και την ημέρα κατάταξης σύμφωνα με τη νομοθεσία. Σου προτείνουμε όμως να ξεκινήσεις τη διαδικασία τουλάχιστον 10 μέρες πριν την ημέρα κατάταξης για να είσαι χαλαρός.

      Posted by emortel | 8 Ιουνίου, 2014, 4:15 μμ
  17. Καλησπέρα!Είμαι 17 ετών ,τρίτη λυκείου, πήγα στην καταγραφή κανονικά αλλά είμαι τελείως αντίθετος με το στρατό και είμαι υπέρ της εναλλακτικής θητείας.Έπρεπε να το δηλώσω εκεί; μπορώ ακόμα; πως; τι; που; δεν ξέρω τίποτα!Σας πρόσθεσα και στις επαφές στο skype.Ευχαριστώ.

    Posted by thod | 26 Μαρτίου, 2015, 3:32 μμ
    • Καλημέρα,
      Δεν χρειάζεται να δηλώσεις κάτι, κατά το λεγόμενο και ως περιοδεύων ή όπως η στρατολογία ονομάζει, κατάθεση «δελτίου απογραφής».

      Οτι χρειάζεται, πραγματοποιείται τις εβδομάδες πριν την ημερομηνία κατάταξης.

      Posted by F. | 27 Μαρτίου, 2015, 6:06 πμ
  18. Καλησπέρα πολυ καλη δουλειά με την σελίδα σας μπράβο !!! Υπηρετώ ήδη σε εναλλακτική υπηρεσία εδω και 2 μήνες οι συνθήκες του συγκεκριμένου ιδρύματος ανιάτων προβλημάτων ειναι οχι τοσο βιοσιμες και οι καταστάσεις εργασίας εξαντλητικές λόγω ελάχιστου προσωπικού , η ερώτηση μου ειναι η εξής δεν υπαρχει κανένας άλλος τρόπος να γινει μετάθεση σε αλλη υπηρεσία – φορέα πριν τους 7 μήνες ; Σας ευχαριστω πολυ !

    Posted by Ανδρεας | 1 Μαΐου, 2015, 8:03 πμ
  19. καλησπερα, ειμαι ανυπoτακτος εσωτερικου εδω και πεντε χρονια μπορω να κανω εναλλακτικη θητεια και αν ναι ποσους μηνες; θα κανω καπου κοντα στην πολη μου η οπου με στειλουν;

    Posted by mpampis12 | 15 Μαΐου, 2015, 5:05 μμ
  20. Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω σχετικά με το ωράριο εργασίας. Υπηρετώ ως αντιρρησίας συνείδησης εδώ και 6 μήνες σε ένα παράρτημα ΑΜΕΑ. Το ωράριο που μας επιβάλουν όμως είναι κανονικό σαν όλους τους μόνιμους υπαλλήλους του φορέα. Δηλαδή, 7-3 το πρωί, 2-10 το απόγευμα ή 3-11 ανάλογα το πόστο, και μερικές φορές 11-7 την νύχτα ως φύλακας/θυρωρός. Υπάρχει κάποιος σχετικός νόμος που μπορώ να επικαλεστώ για να αλλάξει αυτό. Η απλά κάνω υπομονή μέχρι να τελειώσει η θητεία μου.

    Υ.Γ Σας πρόσθεσα στις επαφές μου στο Skype. Θα εκτιμούσα την γρήγορη ανταπόκριση στις ερωτήσεις μου.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Posted by MATHEW07 | 31 Ιουλίου, 2015, 11:57 πμ
    • Θα ήθελα να μου δώσεις μερικές πληροφορίες αν σου είναι εύκολο μπορούμε να μιλήσουμε μέσω skype ; είδα ότι εκτέλεσες εναλλακτική θητεία και θέλω μερικές συμβουλές.

      Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

      Posted by black475 | 27 Δεκεμβρίου, 2015, 12:06 πμ
    • Καλησπέρα Mathew07,

      είδα ότι εκτελείς εναλλακτική υπηρεσία, θα μπορούσαμε σε παρακαλώ να έρθουμε σε επικοινωνία ώστε να λύσω κάποιες απορίες που έχω; είτε μέσω e-mails είτε μέσω skype

      Θα το εκτιμούσα πολυ!

      Χρήστος

      Posted by black475 | 27 Δεκεμβρίου, 2015, 12:11 πμ
  21. pws mporw na erthw se epoikinwnia me esas gia na sizitisoume gia t thema??

    Posted by apo | 13 Δεκεμβρίου, 2015, 4:32 μμ
  22. αμα ζητησω να μπω στην εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία θα με βαλουν να δουλεψω στον δημο μου?(μενω αθηνα)η θα με στειλουν σε αλλο δημο η σε αλλο μερος για να κανω την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία μου?

    Posted by mike | 11 Ιανουαρίου, 2016, 12:19 πμ
  23. Καλησπέρα,

    Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας πει πιο αναλυτικά τι είδους ερωτήσεις τού έκαναν στην επιτροπή;
    Ευχαριστώ θερμά.

    Posted by Nikos | 19 Ιανουαρίου, 2016, 4:27 μμ
  24. Καλημέρα παιδιά… Υπηρετώ την θητεία μού και δεν την παλεύω…. Μου μένουν άλλοι τεσσεραμιση μήνες? Ξέρει κανείς αν μπορώ να πάρω αναβολή και να συνεχίσω με εναλλακτικη θητεία? Και αν ναι πόσο καιρό θα υπηρετήσω?
    Ευχαριστώ!

    Posted by Απαλευτος | 17 Μαρτίου, 2016, 11:40 πμ
  25. Καλησπέρα μια ερώτηση να κάνω.Διέκοψα την αναβολή και επιθυμω να κάνω εναλλακτική υπηρεσία. Όταν μου έρθει το χαρτί κατάταξης πού πηγαίνω να τα καταθέσω, στο κεπ ή στην στρατολογία; ;Επίσης όταν έκοψα την αναβολή με ρώτησαν στο κεπ πού ήθελα να καταταγω και εγώ δήλωσα πεζικό υπάρχει κάποιο πρόβλημα; ;;

    Posted by Πέτρος | 5 Μαΐου, 2016, 11:04 μμ
    • Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για την επιλογή σου!
      Μπορείς να τα καταθέσεις στη στρατολογία ή να τους τα αποστείλλεις ταχυδρομικώς. Θα πρότεινα εάν ειναι εφικτό να τα παραδώσεις αυτοπροσώπως στην στρατολογία.
      Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα που δήλωσες πεζικό. Κράτα μας ενήμερους για την υπόθεσή σου ή στείλε μας για ότι άλλες απορίες.

      Posted by emortel | 12 Μαΐου, 2016, 1:16 μμ
  26. Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν το να έχει διεκπεραιώσει κάποιος την κοινωνική θητεία του σε κάποιον δημόσιο οργανισμό όπως Νοσοκομείο σε διοικητικό πόστο, παρέχει προυπηρεσία δημοσίου αργότερα, και αν ναι…μήπως γνωρίζετε το ΦΕΚ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε απάντηση!

    Posted by Μιχάλης | 19 Ιουλίου, 2016, 12:04 μμ
  27. Καλησπέρα, μια ερώτηση, εγώ έχω κάνει καταγραφή στην Ελλάδα όμως πρέπει να φύγω για Κύπρο. Τι πρέπει να κάνω? Μπορώ να κάνω την κοινωνική μου υπηρεσία εκεί? Πόσους μήνες θα κάνω αν μπορώ να πάω εκεί?

    Posted by Stefan | 23 Αυγούστου, 2016, 1:01 μμ
  28. Συγχαρητήρια σε όλους και καλή δύναμη!!! Με το καλό να ολοκληρώσετε και αυτήν την υποχρέωση σας.Να δούμε πότε θα καταργηθεί ο στρατός στην Ελλάδα….κατά τα άλλα Ευρώπη…πάντως η Αλβανία τον κατάργησε

    Posted by Ειρηνη | 9 Οκτωβρίου, 2016, 8:34 μμ
  29. Συγχαρητηρια για την σελιδα σας.Μια ερωτηση μονο. Ειναι νομιμο να εργαζετε ο αντιρρησιας μετα το ωραριο του στην κοινωνικη; Ειτε ναι ειτε οχι παρακαλω πειτε μου που το αναφερει.
    Ευχαριστω

    Posted by marios | 23 Ιανουαρίου, 2017, 5:46 πμ
    • Δεν αναφερεται αλλα δεν βλεπω λογο να ειναι παρανομο. Δεν θεωρεισαι δημοσιος υπαλληλος ενω αρκετοι αντιρρησιες το κανουν. Θα ηταν ενδιαφερον να ειναι παρανομο καθως θα σε υποχρεωναν να ζεις με €220.

      Posted by Γεωργος | 28 Ιανουαρίου, 2017, 12:31 μμ
  30. ο προστάτης έχει μειωμένη θητεία; και αν ναι πόση;

    Posted by Γιάννης | 30 Ιανουαρίου, 2017, 12:51 πμ
  31. Δικαιούνται όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική θητεία έκπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως οι φαντάροι, δεν έχω βρει κάτι επίσημο, μόνο διάβασα σε άρθρο πως ένας αντιρρησίας κατάφερε να το διεκδικήσει (πως δεν γνωρίζω)

    Posted by Aris | 30 Ιανουαρίου, 2017, 11:56 πμ
    • Θα έπρεπε να δικαιούνται. Η περίπτωση που αναφέρεις ίσως είναι κάποια που πράγματι υπήρξε παλιότερα. Ωστόσο όταν ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης το είχε θέσει συνολικά το ζήτημα, και το είχε φέρει ο Δρίτσας του τότε αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, ο Βενιζέλος είχε δώσει κάτι υποσχέσεις ότι θα το κοιτάξει, και μάλλον δεν έγινε τίποτα. Αν κάνεις εναλλακτική, να δοκιμάσεις καταρχήν να πάρεις μια βεβαίωση από το φορέα σου, και να δεις αν και πού θα τη δεχτούν. Αν δεν τη δεχτούν, να προσφύγεις στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί του ζητήματος.

      Posted by Γ.Κ. | 30 Ιανουαρίου, 2017, 8:46 μμ
  32. Καλησπερα σας.

    Εγω το 2001 παρουσιαστηκα πεζικο στο ρεθυμνο. Μετα απο περιπου 1,5 μηνα πηρα αναβολη για σοβαρους οικογενειακους λογους. ουσιαστικα η μητερα μου δεν μπορουσε να κρατησει ανεργη ενα σπιτι με την ανηλικη αδερφη μου. Απο τοτε δεν με ενοχλησαν ποτε. βεβαια και εγω δεν ασχοληθηκα. ειχα σημαντικα θεματα να λυσω. Περσι ελαβα τηλεφωνημα απο αστυνομικο τμημα να παω να παρω χαρτι για να παρουσιαστω. πηγα το πηρα ομως ηταν αδυνατο να αφησω τη δουλεια που με το ζορι ζω εγω και η καρκινοπαθης μητερα μου. φετος το σεπτεμβριο με ξανακαλεσαν. πηρα το ρισκο και δεν πηγα. ακουσα για τους αντιρρησιες συνειδησης και θελω μια πληροφορια.
    Πως δηλωνω αντιρρησιας συνειδησης; Με καποια εντυπη γραπτη φορμα; Και που την στελνω;
    Ομολογω οτι φοβαμαι παρα πολυ. Θα χασω την δουλεια μου , και ουσιαστικα θα γυρισω πισω ανεργος σε μια χωρα που δεν βρισκεις δουλεια. Ειμαι 34 ετων και πραγματικα νιωθω αβοηθητος και τωρα πρεπει να αντιμετωπισω και αυτο. Συγνωμη για την ματαιοδοξια μου και ελπιζω να μου απαντησετε.
    ευχαριστω εκ των προτερων.

    Posted by Στελιος | 30 Ιανουαρίου, 2017, 7:33 μμ
    • Στέλιο, για να δηλώσει κανείς αντιρρησίας πρέπει να έχει σοβαρούς και ανυπέρβλητους συνειδησιακούς (είτε θρησκευτικούς είτε ιδεολογικούς) λόγους αντίθεσης στην στράτευση. Ότι δηλαδή η συνείδησή του δεν του επιτρέπει με τίποτα να πάει στρατό. Δεν είναι λύση για τον οποιονδήποτε για να μην πάει στρατό. Όύτε αναγνωρίζεται ο οποιοσδήποτε, περνάει από επιτροπή και εξετάζεται και πολλοί απορρίπτονται. Επιπλέον εσύ έχεις ήδη πάει κάποτε στρατό, κι αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αφού θα πρέπει να αποδείξεις ότι ΜΕΤΑ άλλαξαν οι πεποιθήσεις σου. Ωστόσο, το καλό είναι ότι έχει μεσολαβήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και άρα είναι πιό λογικό να έχει αλλάξει κάποιος απόψεις. Κατά τα άλλα, αν είσαι 34 σκέψουν και το ενδεχόμενο να το καθυστερήσεις και άλλο και στα 35 να πάς για λίγο καιρό (20 μέρες ως φαντάρος ή 40 μέρες ως αντιρρησίας) και να εξαγοράσεις το υπόλοιπο. Είναι πολλά τα λεφτά αλλά ίσως σε συμφέρει για να μη χάσεις τη δουλειά σου. Όσο για το πώς κάνει κανείς αίτηση για αντιρρησίας δες στο blog στο τμήμα περί ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ https://enalaktiki.wordpress.com/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1/
      Επίσης δες το σχετικό έντυπο της Στρατολογίας https://www.stratologia.gr/sites/default/files/%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%9F%20%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%2026_0.pdf

      Posted by Γ.Κ. | 30 Ιανουαρίου, 2017, 8:35 μμ
  33. Η δυνατότητα εκπλήρωσης της εναλλακτικής υπηρεσίας που προβλεπόταν στις διατάξεις του
    άρθρου 61 του ν.3421/2005, για τα άτομα που αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης σύμφωνα
    το άρθρο 59 του ίδιου νόμου, επεκτάθηκε και στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και στις
    πόλεις της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Λάρισας και του Βόλου

    ΠΗΓΗ: http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/eggr8345-15032016.pdf

    Αν μπορείτε να επιβεβαιώσετε, ευχαριστώ

    Posted by Aris | 31 Ιανουαρίου, 2017, 11:14 πμ
  34. Αν εισαι παντρεμενος γινεται μειωση στους μηνες που υπηρετεις?

    Posted by Σινάν Μπουτζάκου | 30 Οκτωβρίου, 2018, 7:13 μμ
  35. Ποιοι δικαιούνται εναλλακτική θητεία; δικαιούνται όλοι ή υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων που την δικαιούνται;

    Posted by EfMa | 8 Νοεμβρίου, 2018, 12:09 μμ
    • Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν «δικαιούται» καταρχάς κανείς. Δίνεται αυτή η δυνατότητα σε όσους αναγνωριστούν επισήμως ως αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή ότι έχουν συνειδησιακούς λόγους, είτε ιδεολογικούς είτε θρησκευτικούς, που δεν τους επιτρέπουν να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία. Το αν είναι κάποιος αντιρρησίας συνείδησης, στην Ελλάδα, δυστυχώς, κρίνεται από τον (Αναπληρωτή) Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από γνωμοδότηση μιας πενταμελούς ειδικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και 2 στρατιωτικοί. Ουσιαστικά πάντως κρίνει η επιτροπή.
      Σίγουρα δεν δικαιούνται, εξαρχής, κατά την ελληνική στρατολογική νομοθεσία, όσοι:
      α. Όσοι έχουν υπηρετήσει ενόπλως για οσοδήποτε χρονικό διάστημα στις ελληνικές ή ξένες Ενοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας, μετά τον ενστερνισμό των πεποιθήσεων που τους εμποδίζουν στην εκπλήρωση ένοπλης στρατιωτικής υποχρέωσης για λόγους συνείδησης.
      β. Οσοι έχουν λάβει άδεια οπλοφορίας ή έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί τέτοια άδεια, καθώς και όσοι συμμετέχουν σε μεμονωμένες ή συλλογικές δραστηριότητες σκοπευτικών αγώνων, κυνηγίου ή παρόμοιων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τη χρήση όπλων.
      γ. Οσοι έχουν καταδικαστεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για έγκλημα που έχει σχέση με χρήση όπλων, πυρομαχικών ή παράνομης βίας.

      Posted by dejavu2015 | 12 Νοεμβρίου, 2018, 4:06 μμ
  36. Στους 7 μήνες που γίνεται η αίτηση για μετάθεση γίνεται δεκτή ανεξάρτητων κριτηριων; και επίσης μεταθεση θα γίνει στον τόπο κατοικίας στον ίδιο φορέα π.χ. υπηρετώ σε ΕΛΤΑ θα μετατεθω σε ΕΛΤΑ ή σε όποιον φορέα βρεθεί θεση;

    Posted by Νίκος | 14 Δεκεμβρίου, 2018, 12:49 πμ
    • Καλημέρα και χρόνια πολλά. Η μετάθεση δεν είναι βέβαιη και γίνεται στη βάση οικονομικών, οικογενειακών ή κοινωνικών προβλημάτων (όχι όμως προβλημάτων υγείας). Ενώ ενίοτε είναι χρονοβόρα. Όσον αφορά τον τόπο μετάθεσης, στην πράξη, τα τελευταία χρόνια πράγματι έχουν εγκριθεί μεταθέσεις στον τόπο κατοικίας. Λογικά, η μετάθεση δεν πρέπει να είναι απαραίτητα στον ίδιο δημόσιο φορέα, αλλά μάλλον σε όποιον βρεθεί θέση. Τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια τέτοια δεσμευτική διάταξη στη νομοθεσία. Ωστόσο, εφόσον επιθυμείς, δεν χάνεις τίποτα να επιχειρηματολογήσεις στην αίτηση ότι είναι καλύτερα να μετατεθείς σε άλλο παράρτημα του ίδιου δημόσιου φορέα, δεδομένου ότι έχεις μάθει πλέον τη δουλειά κ.λπ.

      Posted by dejavu2015 | 20 Δεκεμβρίου, 2018, 2:13 μμ
  37. Καθώς ολοκληρώνω τους εφτά μήνες εναλλακτικής υπηρεσίας σκέφτομαι σοβαρά να κάνω αίτηση για μετακίνηση σε άλλη περιοχή. Θα μπορούσα να μάθω από πριν ποιοι είναι οι δημόσιοι φορείς που μπορούν να δεχτούν αντιρρησίες ώστε να είναι πιο συγκεκριμένη η αίτηση;
    Και σε περίπτωση που ο νέος διορισμός δεν εξυπηρετεί τους λόγους της αίτησης μετακίνησης μπορώ να τον αρνηθώ;

    Posted by PouThaPaeiThaTeliosei | 4 Φεβρουαρίου, 2019, 11:28 πμ
    • Καλημέρα. Φοβάμαι πως δεν έχω σαφείς απαντήσεις. Εμείς δεν γνωρίζουμε ποιοί είναι οι διαθέσιμοι φορείς, ούτε υπάρχουν δημοσιοποιημένοι κάπου. Επίσης δεν γνωρίζω, (αλλά και εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται), να μπορεί να αρνηθεί κανείς την μετάθεση. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστά προβλήματα ως προς αυτό. Δηλαδή συνήθως είτε σε κάποιον δίνεται η μετάθεση και είναι ικανοποιητική ή δεν του δίνεται ή δίνεται πολύ καθυστερημένα. Αυτό που θα μπορούσα να συμβουλεύσω αυτήν την περίοδο είναι να κάνεις αίτηση (αν θες βέβαια) για μετάθεση στον τόπο κατοικίας σου. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί τέτοιες μεταθέσεις.

      Posted by dejavu2015 | 4 Φεβρουαρίου, 2019, 11:43 πμ
  38. Καλημέρα,
    Σε 15 ημέρες συμπληρώνω 7 μήνες κοινωνικής θητείας στην Δράμα, σκέφτομαι και θέλω να κάνω την αίτηση για να επιστρέψω στην πόλη μου την Θεσ/νικη και θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις.
    1)Οι άδειες που εχω θα πιάνονται και στην καινούργια υπηρεσία?
    2)Θα ειμαι στην ίδια υπηρεσία?
    3)Ποια αίτηση πρέπει να κάνω? Και ποιά είναι τα βήματα? (Ρώτησα την προϊσταμένη της τωρινής υπηρεσίας και δεν έχει ιδέα με είπε)

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Posted by anthimoskir | 21 Φεβρουαρίου, 2019, 9:07 πμ
    • Καλημέρα και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      1) Αν εννοείς ότι έχεις φυλάξει άδειες για να τις κάνεις αργότερα, σαφώς και πρέπει να είναι στη διάθεσή σου. Το γεγονός ότι θα αλλάξεις υπηρεσία δεν έχει να κάνει με τις άδειες – πέραν από το ότι αν σου δοθεί μετάθεση, έχεις δικαίωμα 5 επιπλέον ημερών άδειας. (βλ. παραπομπή παρακάτω, παρ. 3, εδάφιο στ).
      2) Το σε ποιά υπηρεσία θα είσαι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ωστόσο, αν εσύ θες να είσαι σε αντίστοιχη υπηρεσία, φρόντισε να επιχειρηματολογήσεις γι’ αυτό, δηλαδή ότι έχεις αποκτήσει εμπειρία κ.λπ.
      3) Κανονικά, σύμφωνα με την νομοθεσία: «Για την εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στη Διεύθυνση Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας αίτηση, στην οποία αναφέρουν τους λόγους που ζητούν την αλλαγή του φορέα διάθεσης, καθώς και την περιοχή ή τις περιοχές που επιθυμούν να διατεθούν, συνοδευόμενη από τα ανάλογα δικαιολογητικά υποστηρικτικά στοιχεία.» (Αριθμ. Φ.420/79/81978/Σ.300 (ΦΕΚ Β΄ 1854/29.12.2005), όπως ισχύει, άρθρο 5, παρ. 3, εδάφιο δ. Σημ. η παράγραφος αυτή είχε τροποποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 14, του άρθρου 1 της ΥΑ Φ.429.1/1/280116/11.1.2011 (ΦΕΚ Β΄ 111/07.02.2011)).

      Posted by dejavu2015 | 26 Φεβρουαρίου, 2019, 5:10 πμ
      • Ευχαριστώ για της πληροφορίες σας, μαζί με την αίτηση ποια είναι τα υποστηρικτικα δικαιολογητικά που πρέπει να αποστειλλω? και επίσης στην αίτηση πρέπει να αναφέρω σύμφωνα με το τάδε ΦΕΚ;

        Posted by anthimoskir | 3 Μαρτίου, 2019, 7:09 μμ
      • Καλημέρα και καλή εβδομάδα

        Εκ πρώτης όψεως, στην νομοθεσία δεν φαίνεται να προσδιορίζονται συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Είναι προφανές ότι εξαρτάται καταρχάς από το αν οι λόγοι που θα επικαλεστείς αφορούν οικογενειακά, οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, και βέβαια, ποιά θα είναι αυτά. Αν π.χ. οι λόγοι έχουν να κάνουν με κάποιο οικογενειακό πρόβλημα, (π.χ. κάποιο πρόβλημα υγείας ενός συγγενή που χρήζει υποστήριξης), θα είναι χρήσιμο κάποιο αντίστοιχο έγγραφο που να το βεβαιώνει. Αν τα προβλήματα είναι οικονομικά (όπως για τους περισσότερους αντιρρησίες άλλωστε), χρήσιμο θα είναι οποιοδήποτε έγγραφο πιστοποιεί την δύσκολη οικονομική κατάσταση. (Για περαιτέρω επιχειρήματα όσον αφορά τα οικονομικά, δες και την επιστολή των 5 αντιρρησιών που έχει δημοσιευτεί κι εδώ).
        Όσον αφορά το ΦΕΚ, προφανώς δε χάνεις τίποτα να το αναφέρεις.

        Posted by dejavu2015 | 4 Μαρτίου, 2019, 8:44 πμ
  39. Τι γίνεται με τούς ανυπότακτους μπορούν να εξαγοράσουν την θητεία τους.
    Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

    Posted by Σταμάτιος Παπαστρατιδης | 12 Μαρτίου, 2019, 7:07 μμ
    • Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει εξαγορά θητείας ειδικά για τους ανυπότακτους. Υπάρχει γενικά εξαγορά στρατιωτικής θητείας για όσους έχουν συμπληρώσει το 33ο έτος της ηλικίας τους, και αφού πρώτα υπηρετήσουν 20 ημέρες στρατιωτική θητεία. Για τους αντιρρησίες συνείδησης, προς το παρόν ισχύει ότι μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής υπηρεσίας, και αφού πρώτα υπηρετήσουν 40 ημέρες εναλλακτικής υπηρεσίας. Αν περάσει ως έχει το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, θα ισχύσει και για τους αντιρρησίες συνείδησης το 33ο έτος ηλικίας και οι 20 ημέρες ελάχιστης εναλλακτικής υπηρεσίας. Όσον αφορά το ποσό εξαγοράς, νομίζω είναι το ίδιο τόσο για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας όσο και για κάθε μήνα εναλλακτικής υπηρεσίας (ήταν νομίζω 810 ευρώ το μήνα, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει τελευταία)

      Posted by dejavu2015 | 13 Μαρτίου, 2019, 3:10 πμ
  40. Από την στιγμή που κόβεις αναβολή και. Λες ότι. Εγώ θέλω εναλλακτική πόσους μήνες χρειάζεσαι για να σου έρθει. Ο διορισμός η τοποθεσία. Που θα πας

    Posted by Χρυσάνθη φούρναρακη | 15 Απριλίου, 2019, 10:57 μμ
    • Δυστυχώς, δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό διάστημα. Λογικά αφότου διακοψεις αναβολή καλείσαι στην επόμενη ΕΣΣΟ, και πριν την ημερομηνία κατάταξης καταθέτεις αίτηση για αντιρρησίας. Στη συνέχεια σου δίνουν ένα χρονικό διάστημα για να περάσεις τις ιατρικές εξετάσεις (π.χ. μερικές εβδομάδες). Κατόπιν περιμένεις να σε καλέσει η ειδική γνωμοδοτική επιτροπή που εξετάζει τους αντιρρησίες. Αυτό εξαρτάται κάθε φορά. Μπορεί σε μερικές εβδομάδες, μπορεί και μήνες. Στη συνέχεια περιμένεις την απόφαση του Υπουργού. Κανονικά πρέπει να βγει σε 2 μήνες. Αλλά συχνά υπάρχουν καθυστερήσεις. Αφότου βγει η απόφαση δίνουν κάποιες εβδομάδες περιθώριο να παρουσιαστείς στο φορέα.

      Posted by dejavu2015 | 18 Απριλίου, 2019, 3:34 μμ
  41. Καλησπέρα, είμαι γιός ιερέα και δεν ξέρω πώς θα αποδεχτούν θρησκευτικές πεποιθήσεις λογο της δουλειάς του πατέρα μου. Μπορώ για οποιοδήποτε λογο να δηλώσω για εναλλακτική θητεία και πόσο πιθανό είναι να γίνω δεκτός;

    Posted by kt8nbatalk | 2 Μαΐου, 2019, 11:09 πμ
    • Μπορείς να κάνεις αίτηση, εφόσον έχεις ιδεολογικούς ή θρησκευτικούς λόγους συνείδησης που σε εμποδίζουν να εκπληρώσεις στρατιωτική θητεία. Όσον αφορά όσους επικαλούνται ιδεολογικούς λόγους, μέχρι πριν λίγα χρόνια που υπήρχαν επίσημα στοιχεία, οι πιθανότητες, χοντρικά, ήταν 50-50. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό. Έχουν αναγνωριστεί ακόμα και άτομα που αρνήθηκαν να εξεταστούν (στο πλαίσιο μποϊκοτάζ), είτε ενώπιον της επιτροπής, είτε και αρνούμενοι ακόμα και να προσέλθουν. Όσον αφορά τους θρησκευτικούς λόγους, τα επίσημα στατιστικά που έδειχναν συντριπτική πλειονότητα να αναγνωρίζεται, ήταν πλασματικά, καθώς η συντριπτική πλειονότητα είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά, που συνήθως αναγνωρίζονται αυτόματα, χωρίς καν πρόσκληση για εξέταση από την επιτροπή. Στην πραγματικότητα, όσοι επικαλούνταν θρησκευτικούς λόγους χωρίς να είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά, συνήθως απορρίπτονταν. Ωστόσο, είχαμε πριν λίγα χρόνια και αναγνώριση ατόμου που επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους (χωρίς να είναι Μ.τ.Ι.). Όμως τον κατέγραψαν ως αντιρρησία συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους – ενδεικτικό ότι δεν θέλουν να φανεί ότι αναγνωρίζουν άλλους θρησκευτικούς λόγους.

      Posted by dejavu2015 | 5 Μαΐου, 2019, 10:23 μμ
  42. Χαίρεται παιδιά γνωρίζει κανείς τι έγινε σε σχέση με την θητεία που αφαιρείται η δίμηνη προσαύξηση που λένε όλοι αυτό πρακτικά τι σημαίνει θα μειωθεί η θητεία σε 13 ή12 μήνες η δεν υπάρχει καμία αλλαγή κ έγινε για τα μάτια του κόσμου ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Posted by Adonis | 5 Μαΐου, 2019, 1:14 πμ
    • Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε ο νόμος 4609/2019 σε ΦΕΚ (Α’ 67). Ωστόσο ο νόμος από μόνος του δεν άλλαξε τίποτα. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού να καθορίσει την ακριβή διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας, στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Προς το παρόν παραμένει στους 15 μήνες (για τους υπόχρεους πλήρους θητείας).

      Posted by dejavu2015 | 5 Μαΐου, 2019, 10:15 μμ
  43. Επίσης θα φύγω με την γ εσσο άρα Αυγούστο τα δικαιολογητικά μου είπαν μπορώ να μαζέυω απο τον Ιούνιο γιατι δεν θα προλάβω τελευταία στιγμή ισχύει ;γιατί δεν βγάζω άκρη με αυτούς στην στρατολογία αλλά Ντι άλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται

    Posted by Adonis | 5 Μαΐου, 2019, 1:19 πμ
    • Καλύτερα να ρωτήσεις σ’ ένα ΚΕΠ για πόσο καιρό θεωρείται ότι ισχύουν τα δικαιολογητικά. (ώστε να μην κινδυνέψεις να τα βγάλεις υπερβολικά νωρίς). Και να μας μεταφέρεις την απάντηση κι εδώ, για να ενημερώνονται κι άλλοι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα δικαιολογητικά δεν έχουν βγει μέχρι την ημερομηνία που πρέπει να τα υποβάλεις, θα υποβάλεις τους αριθμούς πρωτοκόλλου των αιτήσεων που θα έχεις κάνει γι’ αυτά τα δικαιολογητικά. Καλύτερα όμως να τα έχεις βγάλει εγκαίρως.

      Posted by dejavu2015 | 5 Μαΐου, 2019, 10:39 μμ
  44. Επειδή είμαι τελευταίο έτος σε ανώτατη ιερατική ακαδημία λέτε κ εφόσον θα το επικαλεστώ αυτό +ότι ο πατέρας μου είναι ιερέας να γλιτώσω αυτή την επιτροπή ελέγχου;

    Posted by Adonis | 5 Μαΐου, 2019, 1:24 πμ
    • Δεν νομίζω ότι γλιτώνεις την πρόσκληση στην επιτροπή. Η πρακτική συνήθως είναι ότι καλούνται όλοι, εκτός από όσους έχουν χαρτί από την εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Οι υπόλοιποι, είτε επικαλούνται θρησκευτικούς, είτε ιδεολογικούς λόγους, καλούνται να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής. Βεβαίως δεν είσαι υποχρεωμένος να προσέλθεις. Καλό είναι (για το καλό όλων) να συμμετάσχεις στο μποϊκοτάζ και να αρνηθείς να προσέλθεις (ή έστω, αν προσέλθεις, να τους πεις ότι αρνείσαι να εξεταστείς, και καλό είναι να τους το καταθέσεις και γραπρά, και να σηκωθείς να φύγεις). Είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν την αίτησή σου έτσι κι αλλιώς. Υπήρξαν και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα αντιρρησίες που αρνήθηκαν να εξεταστούν, και παρόλα αυτά τους αναγνώρισαν. Βεβαίως η στάση αυτή ενέχει ρίσκο, αλλά έτσι κι αλλιώς και να εξεταστείς τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο.

      Posted by dejavu2015 | 5 Μαΐου, 2019, 10:29 μμ
  45. Τελικά η εσσο μου μετακινήθηκε ένα μήνα νωρίτερα οπότε με τα δικαιολογητικά δεν ξέρω τι γίνεται. Παρόλα αυτά θεωρώ πολύ άσχημο το ότι άλλαξε η διάρκεια σε 15 μήνες πάλι κ ειδικά το ότι δεν πρόλαβα ενώ είχα κάνει αίτηση τον Ιούλιο τους 12 μήνες μαχαίρι στην καρδιά ο καινούργιος νόμος. Κ περιμένω τώρα λογικά όπου νάνε την ειδοποίηση για να παρουσιαστώ στην επιτροπή συνείδησης

    Posted by Adonis | 8 Οκτωβρίου, 2019, 8:45 πμ
    • Φίλε μου λυπάμαι πολύ. Πράγματι φοβάμαι ότι θα πρέπει να κάνεις 15 μήνες, γιατί η υπουργική απόφαση εξαιρεί μόνον όσους έχουν προλάβει να παρουσιαστούν σε φορέα. Αν θες στείλε ένα μέιλ επικοινωνίας να σε φέρω σε επαφή με φίλο που διερευνά το ενδεχόμενο μήπως κάπου, κάπως, κάποτε θα μπορούσε να προσβληθεί αυτή η απόφαση.

      Posted by dejavu2015 | 8 Οκτωβρίου, 2019, 1:55 μμ
  46. Καλησπέρα σας….θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας τηλεφωνικά, αλλά το τηλέφωνο στη σελίδα μου βγάζει ότι δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή.

    Posted by Γιάννης | 28 Οκτωβρίου, 2019, 6:21 μμ
    • Καλησπέρα. Θες να αφήσεις ένα μέιλ (μετά μπορούμε να σβήσουμε το σχόλιο για να μη φαίνεται) να επικοινωνήσουμε καταρχάς διαδικτυακά και μετά βλέπουμε και για περαιτέρω;

      Posted by dejavu2015 | 28 Οκτωβρίου, 2019, 6:50 μμ
  47. Γειά σας! Έχω περάσει από την επιτροπή απαλλαγών τον Μάιο. Ακόμα είμαι στην αναμονή. Γνωρίζετε το χρονικό διάστημα που συνηθίζεται για να ληφθεί η απόφαση από το Υπουργείο;

    Posted by Ηλιας | 15 Δεκεμβρίου, 2019, 4:11 πμ
  48. ΗΛΙΑΣ Δεν ξέρω αλλά ήθελα να σε ρωτήσω μετά τους γιατρούς πόσο καιρός πέρασε που περάσεις από την επιτροπή ;εγώ από τον Αύγουστο που πέρασα τους γιατρούς δεν έχω νεα..

    Posted by Adonis | 16 Δεκεμβρίου, 2019, 5:14 μμ
    • Adonis Οταν γραφω «Επιτροπή απαλλαγών» εννοώ τους γιατρούς. Η άλλη επιτροπή είναι ελέγχου συνείδησης από όσο ξέρω. Από αυτήν δεν έχω περάσει.

      Posted by Ηλιας | 16 Δεκεμβρίου, 2019, 5:20 μμ
  49. Ναι δίκιο έχεις το διάβασα λίγο βιαστικά συγγνώμη!

    Posted by Adonis | 16 Δεκεμβρίου, 2019, 5:26 μμ
  50. Ξέρετε πόσος χρόνος χρειάζεται για ολη τη διαδικασία απο την στιγμή που γίνεται η αίτηση μέχρι την στιγμή που παρουσιάζεσαι στο φορέα; (Απο το ένα σταδιο στο άλλο τι αναμονή υπάρχει;)

    Posted by ΜΠΑΜΠΗΣ | 2 Μαρτίου, 2020, 10:22 μμ
  51. Αναρωτιέμαι υπάρχουν πολλά άτομα κ μέσα στους υποψήφιους αντιρρησίες συνείδησης κι εγώ. Έχω κόψει την αναβολή μου από πέρυσι το Μάρτιο κ ακόμα τίποτα δεν έχει συσταθεί η επιτροπή ελέγχου συνειδησης. Αναρωτιέμαι γίνεται να πιέσουμε κάπως την κατάσταση εννοώ να κάνουμε κάποια προσφυγή κάπου κάτι δεν είναι δυνατόν αυτό δεν είναι εύλογο χρονικό διάστημα για την αναγνώριση γιατί αν σε απορρίψουν περιμένεις αδικα. Δεν ξέρεις σε 2 μήνες σε 6 σε ένα χρόνο ….

    Posted by Adonis | 22 Απριλίου, 2020, 12:29 μμ
  52. Αλλαγές στα στοιχεία επικοινωνίας. Δείτε στο https://enalaktiki.wordpress.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%b1/

    Posted by dejavu2015 | 11 Ιουνίου, 2020, 12:32 μμ
  53. Μπορώ μετά από 5 μήνες κανονική θητεία να πάρω αναβολή και μετά να επιλέξω εναλλακτική? Κι αν ναι, πόσο θα υπηρετήσω σε μια τέτοια περίπτωση?

    Posted by ΓΙΆΝΝΗΣ ΧΑΤΖΉΣ | 4 Αυγούστου, 2020, 7:21 πμ
    • Καταρχάς είναι εξαιρετικά δύσκολο. Θα πρέπει να αποδείξετε ότι στο μεταξύ ενστερνιστήκατε πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να υπηρετήσετε στις ένοπλες δυνάμεις. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εγκριθεί η αίτηση. Για τον χρόνο υπηρεσίας σε μια τέτοια (απίθανη) περίπτωση, δεν είμαι βέβαιος. Ίσως οι μήνες στρατιωτικής θητείας να μετρούν διπλοί.

      Posted by dejavu2015 | 7 Αυγούστου, 2020, 12:58 μμ
    • Μετράνε κανονικά οι 5 μήνες, άρα αν είσαι υπόχρεος μειωμένης θητείας θα εκπληρώσεις τους υπόλοιπους 10 μήνες

      Posted by Α.Σ | 21 Αυγούστου, 2022, 11:33 πμ
  54. Μπήκα τον Σεπτέμβριο και μετά από 8 μερες μου έδωσαν αναβολή για ψυχολογικούς λόγους.Από ότι κατάλαβα,και να κανω αίτηση για εναλλακτική θητεία,δυσκολα θα την αποδεχθούν,μιας και ημουν φαντάρος έστω και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.Kρίμα,γιατί το σκέφτομαι και δεν θέλω με τίποτα να ξαναβάλω τα χακί.

    Posted by Αλέξης | 12 Οκτωβρίου, 2020, 11:54 μμ
  55. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν δικαίουμε παραπάνω μειωμένη θητεία ( είμαι 6 μηνός επειδή έχω διπλή υπηκοότητα)

    Αλλά η κοπέλα μου είναι έγκυος 3 μηνών, γονείς δεν έχω εντός τις χώρας.

    Μπορώ να κάνω κάτι σε αυτήν την περίπτωση να βγω νωρίτερα λόγου οικονομικών ?

    Posted by Κωνσταντίνος | 20 Νοεμβρίου, 2020, 9:30 πμ
  56. Αν καποιος εχει υπηρετησει ενοπλως για καποιο διαστημα τη στρατιωτικη θητεια μετα αν καταφερει και αναγνωριστει ως αντιρρησιας συνειδησης η εναλλακτικη θητεια θα εχει μικροτερη διαρκεια;

    Posted by Γιωργος Κ | 2 Αυγούστου, 2022, 2:00 μμ
  57. Γειά σας. Έχω πάρει αναβολή ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Όμως τώρα παντρεύομαι και θέλω να γυρίσω να μείνω μόνιμα Ελλάδα. Είμαστε και ι δύο μας Έλληνες πολίτες. Για ιδεολογικούς λόγους θέλω να κάνω εναλλακτική υπηρεσία.
    Ι διαμονή μου στην Ελλάδα είναι στην Αττική και το ίδιο ισχύει και για την γυναίκα μου.
    Μπορώ να κάνω την εναλλακτική κοντά στο σπίτι;
    Πόσο θα είναι ο χρόνος της θητείας έχοντας υπόψη ότι είμαι και παντρεμένος;
    Και αν δεν μπορώ να είμαι στον νόμο Αττικής μπορεί να είναι και η σύζυγος μαζί μου ;
    Επίσης θα ήθελα να ξέρω αν περνώ αμοιβή για την δουλειά ή μου δίνουν στέγη και τροφή;
    Ευχαριστώ

    Posted by Μ | 20 Αυγούστου, 2022, 11:31 πμ
  58. αν πάω στρατό ορκιστω κ πάω στην μονάδα χωρίς να μου έχει χρεωθεί οπλο κ πάρω αναβολή για οικονομικούς κ οικογενειακές λόγους κ μου σώσουν 1 χρόνο αναβολή μπορώ μετά αντί να πάω να κάνω εναλλακτική θητεία ή μπορώ να πληρώσω (εξαγόραση ) της θητείας (19 ετών)

    Posted by Κωνσταντίνος | 16 Φεβρουαρίου, 2023, 4:31 μμ

Σχολιάστε

Ανακοινώσεις!

16/4/2024 – Προστέθηκε λίστα με όλους τους φορείς που υλοποιούν προγράμματα εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας το 2024

8/3/2023 – Προστέθηκε Κάλεσμα αντιρρησιών συνείδησης σε μποϊκοτάζ της «επιτροπής ελέγχου συνείδησης»

11/6/2020 – Δημοσιεύθηκε νέα ηλεκτρονική δ/νση επικοινωνίας enallaktikiypiresia@yahoo.com

10+1 λογοι που δεν παω στρατο

Ντοκιμαντερ

Στατιστικα

  • 89.038 επισκέψεις